Jurnal de destin

ISBN: 978-3-87707-846-4, Verlagsdruckerei Schmidt, 2012, 91413 Neustadt/Aisch, Germany, Limba: Română

   În a treia carte, inspirat intitulată Jurnal de destin, semnată de Paul Lucian Letzner, își află întruchiparea tema dreptății, niciodată împlinite în această lume absurdă, aflată permanent sub agresiunea istoriei, care-și imprimă voința ei asupra destinului uman. Și în cazul lui Ion Gârle, personajul exponențial al Jurnalului, destinul este acea parte din timp în care, deși istoria își imprimă voința ei asupra lui și a celorlalți eroi, aceștia rezistă, nu rămân pasivi, luând decizii care le schimbă firul vieții. 

   Cu o acțiune lineară, voit plasată într-un timp istoric, suntem martorii violentei rupturi dintre o lume aflată sub pecetea normalității și instalarea regimurilor comuniste totalitare în Rusia și România. Fiind o confesiune directă la persoana I, eroul basarabean își rememorează calvarul trecerii sale prin infernul bolșevic, începând din 1940, anul proclamării R.S.S. Moldovenești, reconstituirea fidelă a tabloului istoric al deportărilor staliniste operate pe teritoriul Basarabiei, ocupat în 1940 și reocupat în 1944, chinurile suferite în prizonieratul din Oranki (1942) și Republica Mordvină (1946), întoarcerea din prizonierat (1948) și stabilirea în Banat, deportarea în Bărăgan (1951), reîntoarcerea în Banat, părăsirea României, încorporarea în Legiunea Străină în luptele din Algeria etc.

   Figurile luminoase ale personajelor feminine din viața lui Gârle, apărute chiar în momente de cumplită restriște, îl ajută să supraviețuiască prin iubire și să adopte filosofia sintetizată într-un gând exprimat axiomatic: Viața trebuie să meargă înainte.

   Se pare că Ion Gârle nu are altă vină, pentru călătoria sa prin labirintul nefericirii, decât aceea că la naștere a tras din urna vieții lozul nefericirii, loz pe care i l-a descifrat țiganca ghicitoare încă din tinerețe. Din această perspectivă, predestinarea este una din subtemele importante ale lucrării.

   Acum când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei în 1812 de către Rusia țaristă, cartea se înscrie în seria lucrărilor de condamnare a comunismului, una dintre cele mai sinistre file a istoriei recente. (DANIEL NICOLESCU)

În caz că sunteţi interesat(-ă) în achiziţionarea romanului, contactaţi-mă vă rog via e-mail-ul amintit în "Contact".